Skip to main content
វីតាមីន C 
វីតាមីន
C ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ផងដែរថាអាស៊ីតអាបូរប៊ិក (Ascorbic acid)និងអាស៊ីត L-ascorbic
គឺជាវីតាមីនដែលត្រូវបានគេរកឃើញនៅក្នុងអាហារនិងត្រូវបានប្រើប្រាស់ជាអាហារបំប៉ន។
ក្នុងថ្នាំគ្រាប់ វាត្រូវបានប្រើដើម្បីព្យាបាលនិងបង្ការការកាចសាហាវ ស្កាវែ (Scurvy)។ភ័ស្តុតាងមិនបង្ហាញពីការប្រើប្រាស់ក្នុងប្រជាជនទូទៅសម្រាប់ការការពារការផ្តាសាយទេ។
វាអាចត្រូវបានប្រើសម្រាប់លេប ឬដោយការចាក់បញ្ចូល។ វាជាទូទៅធន់បានយ៉ាងល្អ តែប្រើប្រាស់កម្រិតច្រើនអាចបណ្តាលឱ្យមិនស្រួលក្រពះ
ឈឺក្បាល គែងមិនលក់ និងខួចស្បែក។ កំរិតធម្មតាមានសុវត្ថិភាពក្នុងពេលមានផ្ទៃពោះ។ វីតាមីនស៊ី C គឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ សំរាប់ការជួសជុលជាលិកា។ អាហារដែលមានផ្ទុកវីតាមីន C រួមមានផ្លែល្ហុងផ្លែ ប៉េងប៉ោះ
ម្ទេសក្រហម និងដំឡូង។
វីតាមីនស៊ីត្រូវបានគេរកឃើញនៅឆ្នាំ
1912 យោបកបានមកនៅឆ្នាំ 1928 និងត្រូវបានផលិតដំបូងនៅឆ្នាំ
1933 ។ វាស្ថិតនៅក្នុងបញ្ជីឱសថចាំបាច់បំផុតរបស់អង្គការសុខភាពពិភពលោកដែលជាឱសថមានប្រសិទ្ធិភាពនិងមានសុវត្ថិភាពបំផុតដែលត្រូវការនៅក្នុងប្រព័ន្ធសុខាភិបាល។
វីតាមីន C អាចប្រើបានជាឱសថទូទៅនិងលើសពីថ្នាំ។
នៅឆ្នាំ 2015 តម្លៃលក់ដុំនៅតាមបណ្តាប្រទេសកំពុងអភិវឌ្ឍគឺប្រហែល
0,003 ទៅ 0,007 ដុល្លារក្នុងមួយបន្ទះ។ នៅក្នុងប្រទេសមួយចំនួនអាស៊ីតអាបូរប៊ីកអាចត្រូវបានបន្ថែមទៅលើអាហារដូចជាធញ្ញជាតិ
សំរាប់អាហារពេលព្រឹក។
Comments
Post a Comment