យល់ដឹងអំពី វីតាមីន​ C




Image result




វីតាមីន​ Ascorbic-acid-from-xtal-1997-3D-balls.png

វីតាមីន C ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ផងដែរថាអាស៊ីតអាបូរប៊ិក (Ascorbic acid)និងអាស៊ីត L-ascorbic គឺជាវីតាមីនដែលត្រូវបានគេរកឃើញនៅក្នុងអាហារនិងត្រូវបានប្រើប្រាស់ជាអាហារបំប៉ន។ ក្នុងថ្នាំគ្រាប់ វាត្រូវបានប្រើដើម្បីព្យាបាលនិងបង្ការការកាចសាហាវ ស្កាវែ (Scurvy)។ភ័ស្តុតាងមិនបង្ហាញពីការប្រើប្រាស់ក្នុងប្រជាជនទូទៅសម្រាប់ការការពារការផ្តាសាយទេ។ វាអាចត្រូវបានប្រើសម្រាប់លេប ឬដោយការចាក់បញ្ចូល។ វាជាទូទៅធន់បានយ៉ាងល្អ តែប្រើប្រាស់កម្រិតច្រើនអាចបណ្តាលឱ្យមិនស្រួលក្រពះ ឈឺក្បាល គែងមិនលក់ និងខួចស្បែក។ កំរិតធម្មតាមានសុវត្ថិភាពក្នុងពេលមានផ្ទៃពោះ។ វីតាមីនស៊ី C គឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ សំរាប់ការជួសជុលជាលិកា។ អាហារដែលមានផ្ទុកវីតាមីន C រួមមានផ្លែល្ហុងផ្លែ ប៉េងប៉ោះ ម្ទេសក្រហម និងដំឡូង។

Image result for potato
Image result for tomato
Image result for papayaវីតាមីនស៊ីត្រូវបានគេរកឃើញនៅឆ្នាំ 1912 យោបកបានមកនៅឆ្នាំ 1928 និងត្រូវបានផលិតដំបូងនៅឆ្នាំ 1933 វាស្ថិតនៅក្នុងបញ្ជីឱសថចាំបាច់បំផុតរបស់អង្គការសុខភាពពិភពលោកដែលជាឱសថមានប្រសិទ្ធិភាពនិងមានសុវត្ថិភាពបំផុតដែលត្រូវការនៅក្នុងប្រព័ន្ធសុខាភិបាល។ វីតាមីន C អាចប្រើបានជាឱសថទូទៅនិងលើសពីថ្នាំ។ នៅឆ្នាំ 2015 តម្លៃលក់ដុំនៅតាមបណ្តាប្រទេសកំពុងអភិវឌ្ឍគឺប្រហែល 0,003 ទៅ 0,007 ដុល្លារក្នុងមួយបន្ទះ។ នៅក្នុងប្រទេសមួយចំនួនអាស៊ីតអាបូរប៊ីកអាចត្រូវបានបន្ថែមទៅលើអាហារដូចជាធញ្ញជាតិ សំរាប់អាហារពេលព្រឹក។ 

Comments